Als gevolg van de uitspraak door de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State op 29 mei 2019 over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is de vergunningverlening voor activiteiten die leiden tot stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden stil komen te liggen. Om vergunningverlening weer op gang te brengen waren beleidsregels noodzakelijk. Op 10 december 2019 hebben wij de huidige beleidsregels vastgesteld. In deze periode zijn er wel aanvragen binnengekomen die niet konden worden afgehandeld.
Daarnaast heeft de rechtbank in augustus en oktober 2019 140 vergunningen vernietigd die onder de PAS zijn verleend. Deze aanvragen moeten opnieuw beoordeeld worden binnen het nieuwe beleidskader.
In juli 2019 hebben wij de aanvragers met een lopende procedure gevraagd in te stemmen met het opschorten van de termijn tot 1 juni 2020. Bijna alle aanvragers zijn hiermee akkoord gegaan. Ook de aanvragers van een vergunning die vernietigd is, hebben wij benaderd voor uitstel van de beslistermijn. Ook deze aanvragers zijn hiermee akkoord gegaan. Een aantal aanvragers besloten om hun aanvraag naar aanleiding van ons verzoek in te trekken.
De geplande controles op de naleving in het kader van het Jaarprogramma 2019 zijn uitgevoerd. Tegen de geconstateerde overtredingen is opgetreden conform onze Handhavingsstrategie. Het aantal geplande controles bij agrarische bedrijven is niet gehaald. De PAS-uitspraak heeft tot gevolg dat controles complexer worden. Ook hebben wij meer handhavingsverzoeken ontvangen waar extra capaciteit op is ingezet.