1. Ruimtelijke ontwikkeling en waterbeheer
Zorgvuldig ruimtegebruik, borgen en bevorderen van ruimtelijke kwaliteit voor steden en platteland.
Inleiding
Regionale woonagenda’s
Werken aan een kwalitatieve balans op de woningmarkt
Wij werken samen met onze partners uit de markt, corporaties en gemeenten aan de realisatie van de 50.000 woningen die de komende jaren nodig zijn in Overijssel. Het doel is een kwalitatieve balans op de woningmarkt te bereiken: de juiste woning op de juiste plek voor de juiste doelgroep. Dit gaan we doen in regionale woonagenda’s waarin we de samenwerking tussen markt, corporaties en gemeenten in een regio centraal stellen. In Zwolle is dit het Concilium en in Enschede, Hengelo en Deventer zijn we gestart met een vergelijkbare samenwerking. Als basisinformatie hebben we in 2019 een kwalitatieve Woningmarktmonitor opgeleverd die inzicht biedt in de belangrijkste ontwikkelingen op de woningmarkt. Dit was ook de belangrijkste aanbeveling van de Rekenkamer. Daarnaast hebben we samen met partners de monitor Gezond Wonen in Overijssel opgeleverd die inzicht geeft in vraag en aanbod op het terrein van wonen en zorg.
Wij hebben het Woonakkoord Oost Nederland (2019/1101606) aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken en zijn naar aanleiding hiervan structureel in gesprek het ministerie over onder andere flexwonen en de woonimpuls. De pilots adaptief programmeren in Zwolle en Enschede die we samen uitvoeren met het landelijk expertteam woningbouw zijn daar de koplopers van.
Via de subsidieregeling Stimuleren wooninitiatieven hebben we in 2019 16 initiatieven gestimuleerd die bijdragen aan het realiseren van wooneenheden in leegstaand vastgoed of op braakliggend terrein. Het vervolg van onze inzet op kwalitatief wonen is opgenomen in het Investeringsvoorstel Ruimte, Wonen, (Binnen)steden en Retail' (2019/1101901).
Stresstesten klimaatadaptatie
Gedragen beeld van de effecten van klimaatverandering per regio
In Overijssel vragen hitte, droogte en wateroverlast om een omslag naar een toekomstbestendig watersysteem en duidelijke keuzes in land- en bodemgebruik. Het afgelopen jaar hebben wij samen met de waterschappen en gemeenten in 4 werkregio’s gewerkt aan het uitvoeren van stresstesten. Hiermee is er een gedragen beeld ontstaan van de effecten van klimaatverandering per regio. De stresstesten zijn te vinden in de Klimaateffectatlas. Komende tijd worden diverse dialogen met stakeholders gevoerd om te bepalen welke effecten we als knelpunt ervaren en wat de mogelijkheden zijn om die aan te pakken. Op basis daarvan worden samen met de werkregio’s uitvoeringsprogramma’s opgesteld.
Netwerkevent Ruimte Wonen Retail
Krachtige steden zijn voorwaarde voor krachtige regio’s
Om de opgaven in onze steden op ruimte, wonen, (binnen)steden en retail met elkaar te verbinden hebben we op 8 november 2019 het eerste netwerkevent ruimte, wonen en retail georganiseerd. Onze partners hebben op het event benadrukt dat krachtige steden voorwaarde zijn voor krachtige regio's. Partijen willen graag op regionale schaal aan de slag en vragen de provincie hierin ook een rol te pakken. Partijen stellen dat de transformatieopgaven zowel lokaal als regionaal vragen om actie in gebiedsontwikkeling, (binnen)steden, retail en wonen. Aan de provincie vragen de partners investeringen, visie, expertise, friskijken (studenten, mensen uit andere sectoren), netwerk, data en regie. De uitkomsten van het netwerkevent vormen de basis voor het Investeringsvoorstel Ruimte, Wonen, (Binnen)steden en Retail' (2019/1101901).
Verpaupering recreatieparken
Leer en ontwikkeltraject in de Vechtdal gemeenten
Wij hebben het afgelopen jaar op basis van de Motie Hof c.s ‘Verpaupering recreatieparken’ gewerkt aan een leer en ontwikkeltraject in de Vechtdal-gemeenten om te ervaren wat er voor nodig is om verpaupering van recreatieparken tegen te gaan. Hiervoor zijn in het Vechtdal door Staphorst, Dalfsen, Ommen en Hardenberg 14 pilots op vakantieparken opgestart. Ook zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd en zijn best practices geïnventariseerd. Zo hebben wij een beeld gekregen van wat nodig is om verpaupering aan de onderkant van de recreatiemarkt tegen te gaan. De uitkomsten van het leer en ontwikkeltraject in het Vechtdal vormen samen een van de bouwstenen voor het formuleren van een provinciebrede aanpak en een voorstel voor beleidsaanpassing van de verordening. Andere bouwstenen zijn o.a. het vitaliteitsonderzoek naar de verblijfsrecreatie in de rest van Overijssel en de uitkomsten van de evaluatie van het beleid voor recreatiewoningen.