Restauratie rijksmonumentenIn 2012 heeft het Rijk met de provincies afgesproken dat zij samen verantwoordelijk zijn voor onderhoud en restauratie van rijksmonumenten. Provincies hebben daarbij specifiek de taak om subsidies te verstrekken voor restauraties, die het reguliere onderhoud te boven gaan. Zij ontvangen hiervoor rijksgeld via het provinciefonds en matchen dit met eigen middelen en ...
6. Culturele infrastructuur en monumentenzorg
Een toekomstbestendig en levendig cultureel klimaat, dat Overijssel aantrekkelijk maakt, waarin de culturele identiteit wordt ontwikkeld en behouden, waarin iedereen meedoet, waarin ruimte is voor ontwikkeling en experiment en waarin cultuur een verbindingsfactor van betekenis is.
Inleiding
Rijkscultuurbeleid 2021-2024
Nieuw cultuurbeleid OCW in voorbereiding
Op basis van haar uitgangspunten voor het nieuwe beleid vanaf 2021 heeft de minister van OCW op 1 november haar regeling voor de culturele basisinfrastructuur 2021-2024 gepresenteerd. Op Prinsjesdag presenteert de minister op basis van dit advies van de Raad voor Cultuur haar subsidiebesluit. Besluitvorming over meerjarige aanvragen bij de landelijke fondsen Fonds Podiumkunsten en het Fonds voor Cultuurparticipatie gebeurt in de zomer.
Met het statenvoorstel 'Startnotitie Cultuurbeleid 2021-2024' heeft u de intentie uitgesproken om de rijksgefinancierde instellingen te cofinancieren.
Samen met de huidige cultuurconvenantpartners, de provincie Gelderland en de 8 grote gemeenten uit Oost-Nederland, hebben we in Route Oost onze samenwerking vastgelegd en beschreven op welke wij ons als overheden (gemeenten, provincies en stedelijke regio’s) tot elkaar verhouden. We blijven in het proces in aanloop naar nieuw rijksbeleid samen optrekken.
Symfonische voorziening Oost-Nederland
Phion à tempo
De oostnederlandse orkesten Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest werkten in 2019 hun plannen om te komen tot één symfonische voorzienng verder uit. Op 1 september was deze symfonische voorziening Oost-Nederland een feit en kon worden gestart met de uitvoering van de afspraken die wij voor de periode 2019-2020 conform uw voorwaarden hebben gemaakt. Begin oktober werd de nieuwe naam Phion, orkest van Gelderland & Overijssel gelanceerd. Deze nieuwe naam zal in de loop van 2020 gefaseerd zichtbaar worden in de communicatie over het nieuwe seizoen 2020-2021.
Bestuurlijk Kader Cultuur en Onderwijs 2019-2026
Samen voor beter cultuuronderwijs
Op 6 maart 2019 ondertekenden provincie, 19 gemeenten en 34 schoolbesturen het Bestuurlijk kader Cultuur en Onderwijs Overijssel 2019-2026. Hiermee committeren provincie, 19 gemeenten en 34 schoolbesturen binnen het primair zich aan goed cultuuronderwijs voor langere tijd. Dit Bestuurlijk Kader heeft betrekking op 294 Overijsselse scholen. Met dit kader willen we komen tot structurele afspraken en inbedding van cultuuronderwijs in provinciaal en lokaal beleid. Het kader is de paraplu waaronder gemeenten met hun schoolbesturen en scholen, culturele instellingen en andere partners lokale overeenkomsten kunnen sluiten. Dit proces faciliteren wij met de Voucherregeling lokale convenanten cultuuronderwijs voor gemeenten. Wij willen het aantal deelnemers aan het convenant in de komende periode uitbreiden en stimuleren dat in zo veel mogelijk gemeenten lokale overeenkomsten worden gesloten.
Ontwikkelingen
Ontwikkelingen
Restauratie rijksmonumenten
In 2012 heeft het Rijk met de provincies afgesproken dat zij samen verantwoordelijk zijn voor onderhoud en restauratie van rijksmonumenten. Provincies hebben daarbij specifiek de taak om subsidies te verstrekken voor restauraties, die het reguliere onderhoud te boven gaan. Zij ontvangen hiervoor rijksgeld via het provinciefonds en matchen dit met eigen middelen en de bijdragen van eigenaren en andere partijen.
In 2018 overleggen de 12 provincies en het Rijk over de interprovinciale verdeelsleutel voor Restauratie Rijksmonumenten. Dit leidt mogelijk tot een andere verdeling van het Rijksbudget tussen de provincies. Afhankelijk van de uitkomst gaan wij na of dit noopt tot bijstellen van het Overijssels (matchings-) beleid.
Ontwikkeling stedelijke regio's
In 2018 is de basis gelegd voor de ontwikkeling van stedelijke cultuurregio’s. Voor Overijssel zijn dit regio's Twente en Zwolle en omgeving. Deventer heeft verbindingen met zowel Zwolle als de Stedendriehoek.
De overheden in elke regio hebben samen met het culturele veld een ondescheidend profiel opgesteld met daarin hun culturele ambities en de punten waarop zij met het rijk willen samenwerken. In het najaar van 2018 zijn deze profielen ingediend bij Minister Van Engelshoven. Zij vormen de basis voor gezamenlijke proeftuinen in 2019-2020 en het nieuwe stelsel vanaf 2021. In de zomer van 2019 presenteert de minister haar uitgangspunten.
In 2019 maken we een begin met invulling en uitvoering van deze profielen. Daarbij ondersteunen we de regio’s in het proces om te komen tot een intensieve regionale samenwerking tussen culturele instellingen en overheden onderling. Dit betreft vooral programmatische samenwerking op thema’s zoals o.a. jeugd, cultuureducatie, talentontwikkeling, (pop)muziek, internationale samenwerking (met name met Duitsland) en vernieuwende makers en producties.
Daarnaast blijven we als Landsdeel Oost (twee provincies en acht grote gemeenten) samenwerken onder de noemer ’Route OOST'. De profielen en proeftuinen van de verschillende regio’s zijn onderdeel van ‘Route OOST’. Hiermee zetten we breed in op meer ruimte voor versterking en ontwikkeling van de Oost-Nederlandse cultuursector.
Symfonische voorziening Oost-Nederland
Het Orkest van het Oosten heeft zijn rijkssubsidie toegekend gekregen onder voorwaarde dat het orkest samengaat met Het Gelders Orkest, omdat de beide orkesten afzonderlijk geen toekomstperspectief hebben. De orkesten moeten van het Rijk met ingang van 1 september 2019 opereren als een Symfonische Voorziening voor heel Oost-Nederland.
De orkesten hebben hiertoe een voorstel gedaan. Afhankelijk van de besluitvorming hierover in 2018 door het Rijk en de provincies Gelderland en Overijssel weten we of en op welke wijze dit in 2019 zijn beslag krijgt.