Algemeen
In 2019 is de Ontwikkelopgave Natura2000 geconfronteerd met twee ingrijpende landelijke ontwikkelingen: de uitspraak van de RvS op 29 mei j.l. over de PAS en de besluitvorming over de normstelling voor zeer zorgwekkende groep PFAS-stoffen. Dit heeft het programma op verschillende manieren geraakt. Er is onduidelijkheid ontstaan over de uitwerking en planning van de herstelmaatregelen. In sommige gebieden is de uitvoering tijdelijk gestopt in afwachting van nieuwe normering voor PFAS.
Actie 1
De planuitwerkingsfase loopt voor alle Natura2000-gebieden waar tot medio 2021 (voormalige 1e PAS-periode) maatregelen nodig zijn. Diverse partners binnen Samen werkt beter hebben een rol als trekker van een gebiedsproces op zich genomen. In 2019 hebben wij niet voor alle gebieden een (voor)ontwerp ruimtelijk plan vast kunnen stellen. Het blijkt, dat de planvorming meer tijd nodig heeft dan gedacht. Dit komt o.a. doordat bij de concretisering van maatregelen vaak aanvullende inhoudelijke vragen naar (hydrologische) effecten in de omgeving ontstaan. Desondanks hebben wij een aanzienlijke stap gezet in de afronding van de plannen van de 28 gebieden. De stand van zaken is als volgt:
- Voor twee gebieden is de uitvoering vrijwel afgerond (Oldematen/Veerslootlanden en Lonnekermeer).
- Voor Uiterwaarden Zwarte Water Vecht is de aanbesteding voor de uitvoering afgerond. De uitvoering zelf is nog niet gestart vanwege de ontwikkelingen m.b.t. PFAS.
- Voor Boetelerveld is het ruimtelijk plan begin januari 2020 onherroepelijk geworden na afronding van de inspraakprocedures.
- Voor vier gebieden hebt u het ruimtelijk plan vastgesteld: Boetelerveld, Sallandse Heuvelrug (Zunasche Heide), Landgoederen Oldenzaal en Punthuizen/Stroothuizen.
- Naast bovengenoemde gebieden hebben wij in 2019 een (voor)ontwerp ruimtelijk plan vastgesteld voor: Springendal/Dal van de Mosbeek, Buurserzand / Witte Veen en 3 deelgebieden in De Wieden.
- Voor zeven andere gebieden wordt het (voor)ontwerp ruimtelijk plan in 2020 verwacht. Zoals eerder is gemeld is voor Wierdense Veld en Engbertsdijksvenen door externe factoren pas medio 2017 gestart met de planuitwerking.
- Voor Wierdense Veld is na afstemming met de gebiedspartners besloten om het gebiedsproces tijdelijk te pauzeren. Onder regie van de provincie wordt de eerste helft van 2020 gewerkt aan een nadere studie over de samenhang tussen natuurherstel en drinkwaterwinning voor dit gebied.
- Voor acht gebieden is uitvoering gepland voor de periode na 2021, zijn geen externe maatregelen nodig of valt uitvoering onder RWS.
Actie 2
De terreinbeherende organisaties (TBO’s) hebben in 2019 de uitvoering van natuurherstel maatregelen binnen de Natura2000 begrenzing verder opgepakt. Voorbeelden zijn de boskap in Engbertsdijksvenen en op de Sallandse Heuvelrug en inrichting van de Mosbeek. Ook gaan zij verder met uitvoering van beheermaatregelen. Voor De Wieden en Weerribben is afgelopen jaar in afstemming met de betreffende TBO’s een alternatief maatregelpakket ontwikkeld, met gelijkblijvend doelbereik.
Actie 3
Sommige Verbetervoorstellen EHS lopen mee in de N2000-gebiedsprocessen en worden daarbinnen apart gemonitord. Overeenkomstig de omgevingsvisie is de uitvoeringstermijn verlengd tot 2027 (in lijn met het Natuurpact). In 2019 is subsidie verstrekt aan waterschap Drents Overijsselse Delta voor een bijdrage aan de inrichting van Vledder en Leijershooilanden. Ook is voor het verbetervoorstel Reutum de grondruiling afgerond, zodat inrichting kan plaatsvinden.
Actie 4
Inmiddels wordt in alle gebiedsprocessen gesproken met eigenaren die met de (effecten van de) maatregelen te maken krijgen. Het tempo rondom beschikbaar krijgen van de grond neemt toe. Maar de voortgang blijft wel achter bij de verwachtingen. De planuitwerking heeft meer tijd nodig dan verwacht, waardoor het moeilijk is om te bepalen hoe specifieke eigenaren geraakt worden dor de maatregelen. In 2019 is geen gebruik gemaakt van de bedrijfsverplaatsingsregeling.