Wij voeren onze missie om een Mooi, Leefbaar en Toekomstbestendig Overijssel te realiseren uit. Essentieel voor de leefbaarheid is een gezonde en veilige leefomgeving. Onze inwoners mogen erop vertrouwen dat de basiskwaliteiten van de omgeving waarin zij leven zijn gegarandeerd. We realiseren en versterken een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Daarom versnellen wij de verwijdering van asbe ...
2. Milieu en energie
Deze kerntaak heeft een tweeledige ambitie:
- Het vergroten van het aandeel hernieuwbare energie.
- Borgen en verbeteren van een duurzame en veilige leefomgeving.
Inleiding
PFAS
Scherpe normen voor PFAS leidt tot stagnatie
In juli 2019 introduceerde minister Van Veldhoven het tijdelijke handkader voor PFAS*. In Monitor II van 2019 hebben wij u hierover geïnformeerd. Naast verruiming van de normstelling voor de functies wonen en industrie gold ook een onderzoeksplicht. Dit leidde tot stagnatie van de uitvoer van diverse projecten met grondverzet, waaronder ook de eigen provinciale projecten. Gemeenten en het Rijk zijn primair aanzet, vanuit hun taken en bevoegdheden, om te komen tot oplossingen.
Gelet op de grote impact en de zorg voor een schoon en veilige leefomgeving voor onze inwoners zijn wij nauw betrokken bij het zoeken naar oplossingen. Hierbij richten we ons zowel op de regio, en de samenwerking met gemeenten, omgevingsdiensten en waterschappen, als ook landelijk richting het Rijk. Onze inzet in 2019 betrof een bijdrage in kennis, netwerk en financiële ondersteuning aan gemeenten voor de verdere beleidsvorming.
In november is verruiming gekomen in de normstelling. Uit de eerste inventarisatieronde blijkt dat deze norm hanteerbaar is voor de meeste grondverzet projecten op landbodem. Toch is vanuit de totale keten behoefte aan een sluitend en definitief handelingskader die in 2020 wordt gerealiseerd.
*PFAS is een stoffengroep, die verspreid in het milieu wordt aangetroffen, vooral in grond en baggerspecie. De afkorting staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Deze stoffen worden al decennialang toegepast in allerlei industriële en andere processen en producten (o.a. in verf, cosmetica, kleding). Kenmerkend voor PFAS is dat zij persistent, mobiel en nauwelijks biologisch afbreekbaar zijn. Bovendien is van verschillende PFAS-stoffen aangetoond dat ze toxisch zijn. PFAS behoort hiermee tot de groep van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). PFOS en PFOA zijn onderdeel van deze stoffengroep.
Asbestdaken
Aanpak asbestdaken voortgezet ondanks uitblijven verbod
Medio 2019 besloot de Eerste Kamer het asbestdakenverbod per 31 december 2024 niet te bekrachtigen. Dat heeft geleid tot het teruglopen van de sanering van asbestdaken. De gezondheidsrisico’s van verwerende asbestdaken blijven daarmee echter wel bestaan. Wij zijn daarom doorgegaan met onze aanpak om dakeigenaren te stimuleren hun asbestdak te saneren. Wij hebben samengewerkt met het Rijk en gemeenten om een vervolgaanpak vorm te geven. Begin 2020 verwachten wij daarover concrete afspraken te maken. Het oprichten van een fonds waar minder draagkrachtige dakeigenaren kunnen lenen om hun dak te saneren maakt daar naar verwachting onderdeel van uit.
Ontwikkelingen
Ontwikkelingen
Wij voeren onze missie om een Mooi, Leefbaar en Toekomstbestendig Overijssel te realiseren uit. Essentieel voor de leefbaarheid is een gezonde en veilige leefomgeving. Onze inwoners mogen erop vertrouwen dat de basiskwaliteiten van de omgeving waarin zij leven zijn gegarandeerd. We realiseren en versterken een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Daarom versnellen wij de verwijdering van asbestdaken, stimuleren wij duurzaamheid en vergroten we het aandeel hernieuwbare energie tot minimaal 20% in 2023.
Voor de langere termijn richten we ons op de afspraak in het klimaatakkoord van Parijs. Dat betekent een forse volgende stap van 20% (in 2023) naar 100% duurzaam voorzien in de eigen energiebehoefte (in 2050). Dit maakt een versterking van de strategische invulling voor de energieopgave gericht op de langere termijn noodzakelijk.
Duurzaamheid willen wij verankeren door aan te sluiten bij maatschappelijke bewegingen, ondernemerschap en de innovatiekracht van Overijssel. We stimuleren als kennisdeler, verbinder en netwerkspeler en leveren een bijdrage aan projecten.